Translate

torsdag 9 april 2015

Konstverk i mikron.

Att göra konstverk i micron och samtidigt lära sig något vetenskapligt.
Det har vi gjort idag. Detta är en kemisk reaktion och lite av grunden till hur det fungerar när man bakar.


Ni behöver:
Mjöl
Bakpulver
Salt
Färg som tex karamellfärg eller vattenfärg
Vatten (att lösa vattenfärgen i eller spå ut smeten med)
Lika många koppar/skålar som ni tänkt använda färger.
Skedar och/eller topps



Vi börjar med att blanda ihop ett självjäsande mjöl. Har man möjlighet att komma åt färdigt går det lika bra. Men annars gör du så här.

1 tsk bakpulver till varje 1½ dl mjöl
Blanda ut väl alternativt sikta blandningen några gånger.
Vi använde en gaffel. 

När självjäsande mjölet är färdigt kan man blanda ihop smeten som ska användas.

Tag lika delar självjäsande mjöl och salt.
Blanda ut väl så det är fint fördelat.

Till färg kan man använda karamellfärg, vattenfärg eller annat som ger färg till smeten.
Vi använde vattenfärg eftersom det var det vi hade hemma. Jag lät det ligga och lösa upp i vatten en stund. Sedan tog jag vätskan och hällde i lite i taget i mjölblandningen tills dess att vi fick ett koncistens på smeten som liknar sockerkakssmet.

Rör, rör och rör så alla klumpar försvinner. 

Vi tog grönt, rosa och gult. 

Sedan är det bara att dutta ut med topps på ett papper. 

Eller använda en liten sked att klicka ut smeten på papper med. 

Sätt in pappret med smet på i micron på högsta effekt i ca 30 sekunder.
Smeten jäser upp och blir stel.
Vi tyckte att våra konstverk liknade öar så vi målade blått runt om för att få vatten kring våra öar. 

Den kemiska processen är såklart jäsningen. Eftersom vi använder en grundsmet för kakor, sockerkakor, bröd etc så sker samma sak här. När smeten värms upp frigörs koldioxid som lyfter upp mjölmassan som stelnar när vattnet dunstar bort i värmen. Tack vare den stora mängd salt vi har i blir det även hållbart eftersom salt torkar ut och bevarar så det inte möglar.  

Lycka till med era kemiskt processade konstverk :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar